Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις

 

faq

 

Έχουμε συνθέσει αυτή την κατατοπιστική σελίδα για να απαντήσουμε σε συχνά ερωτήματα που τείθενται συχνά απο τους αναγνώστες μας. Εαν έχετε κάποια εισήγηση μπορείτε να την προτείνετε πατώντας Feedback στα δεξιά της σελίδας μας.

 

1.Τι είναι ο Όμιλος Ελεύθερης Σκέψης Κύπρου;

Ο Όμιλος Ελεύθερης Σκέψης Κύπρου είναι μια πλατφόρμα γνώσης και συζήτησης. Δημιουργήθηκε για αυτούς που αναζήτούν περισσότερες πληροφορίες σε θέματα θρησκείας, πολιτικής, οικονομικών αλλά και φυσικών επιστημών. Χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη και γνωσιολογία, ο πολίτης σαν άτομο μπορεί να σχηματίσει τις δικές του απόψεις ανεξαρτήτου αυθεντίας, παράδοσης ή δημοφιλούς απόψης. Σκοπός της σελίδας είναι να ενάγει τον Κύπριο πολίτη ως άτομο, μακριά απο την επίδραση της ομαδοποιήσης και της συλλογικής σκέψης.

 

2. Είστε πολιτική ομάδα;

Ο Όμιλος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής ομαδοποίησης. Με τον όρο πολιτική ομαδοποίηση θεωρείται κάθε ενέργεια που αποσκοπεί να αποσπάσει δικαιώματα, προνόμια, χρήματα ή εξουσίες απο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο μέσα απο την μέθοδο της δημοκρατίας. Οποιαδήποτε ανάμιξη στην πολιτική είναι επιζήμια προς το άτομο γιατί ακριβώς ο αυτοσκοπός της πολιτικής είναι να ομαδοποιήσει τους πολίτες, στρέφοντας τον ένα εναντίον του άλλου. Οι υποστηριχτές αλλά και οργανωτές ομάδων με πολιτικό σκοπό επιφέρουν κοινωνική φθορά γιατί οι ίδιοι ασποσκοπούν στην προώθηση των δικών τους συμφερόντων μέσα απο ψευδείς παραστάσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν κάποια ιδρυτικά μέλη προσπάθησαν να οργανώσουν πολιτικά κινήματα μέσα απο τον όμιλο όπως για θέματα αθεισμού, ανθρωπισμού, ομοφιλοφίλων και φεμινισμού αλλά αποχώρησαν οικιοθελώς. Οι συγκεκριμένες ομάδες σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με τον όμιλο ελεύθερης σκέψης αν και όλα τους τα ιδρυτικά μέλη ανέπτυξαν τις ιδεολογίες τους μέσα απο τον όμιλο μας. Μπορείτε να εξακριβώσετε εύκολα εαν μια ομάδα είναι πολιτική μέσα απο το ίδιο το κασταστικό της. 

 

3. Τι υποστηρίζει ο ελευθεροσκεπτικισμός;

Ο Ελευθεροσκεπτικισμός στηρίζει ότι τα άτομα δεν θα πρέπει να δέχονται ιδέες ως αληθή χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη γνώση, κριτική σκέψη και μετέπειτα ανάλυση. Έτσι οι ελευθεροσκεπτικιστές προσπαθούν να χτίσουν τις απόψεις τους σε γεγονότα, επιστημολογία και αρχές λογικής που είναι ανεξάρτητες απο λογικά σφάλματα, επιδράσεις εξουσίας, παραδοσιακή σοφία, προκατάληψη, μύθους και άλλα δόγματα. Σχετικά με θέματα θρησκείας, πολιτικής και οικονομικών οι ελευθεροσκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής εξουσίας και έτσι τείνουν να απορρίπτουν υπερφυσικά φενόμενα, πολιτικά συστήματα και παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα τα οποία προκύπτουν απο αυτές τις ιδεολογίες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τους ελευθεροσκεπτικιστές ως (ά)θεους και (ά)πολιτικους.

 

4. Ποιό είναι το νόημα του σλόγκαν σας Σκέψη Χωρίς Κουτί;

Όλοι γεννιόμαστε με κάποιου είδους προκατάληψη για το περιβάλλον μας είτε αυτό είναι θρησκεία, κοινωνική δομή ή πολιτικά ιδεώδη. Το άτομο σπάνια δραπετεύει απο τα δέσμια αυτού τους κουτιού. Η σκέψη χωρίς κουτί απαιτεί το άτομο να χρησιμοποιει το μυαλό του πέρα από το αυτόματο πιλοτήριο της φύσης.

 

5. Μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει μια απόλυτη αυθεντία (είτε σε θέματα θρησκείας, οικονομίας ή και πολιτικής;)

Το βάρος της απόδειξης πέφτει πάνω σε αυτόν που υποστηρίζει την άποψη. Εαν για παράδειγμα γράφεις την θέση σου σε ένα διδακτορικό δεν ζητάς απο τρίτους να την υπεραπιστούν. Πρέπει να το κάνεις εσύ αναζητώντας στοιχεία που υπάρχουν υπέρ αλλά και κατά της άποψης σου. Εαν για παράδειγμα κάποιος υποστηρίζει ότι υπάρχει Θεός τότε πρέπει για αυτόν τον υπέρμετρο ισχυρισμό να παραθέσει και τα απαραίτητα υπέρμετρα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική αλλά και οικονομία. Εαν κάποιος στηρίζει ότι το δημοκρατικό μοντέλο δουλεύει τότε θα πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία έναντι άλλου μοντέλλου. Ακόμη και σε θέματα επιστήμης εαν για παράδειγμα κάποιος υποστηρίζει ότι ο καφές προσφέρει μακροζωία θα πρέπει να το στηρίξει λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν και έρευνες που λένε ακριβώς το αντίθετο.

 

6. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει σε κάποιον Θεό, οικονομικό μοντέλο και ακολουθεί την πολιτική. Γιατί όχι και εσείς;

Η αληθεια δεν είναι δημοκρατική. Για παράδειγμα πριν 100 χρόνια ο περισσότερος κόσμος υποστήριζε την σκλαβιά. Πριν 2000 χρόνια ο κόσμος πίστευε ότι η γη ήταν το κέντρο του ηλιακού μας σύστηματος. Τα πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συστήματα αλλά και ιδέες αλλάζουν συνεχώς. Ο κάθε ένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίζει και να πράττει ελεύθερα ακολουθώντας δυο βασικές αρχές: Τον ελεύθερο συσχετισμό και την αρχή της μη-βίας. Όλα τα οικονομικά, πολιτικά και θρησκευτικά συστήματα είναι βίαια εκ φύσεως γιατί επιβάλλονται μέσα απο την δύναμη του πλήθους. Όλες οι χώρες παραχωρούν περισσότερα προνόμια στους πολίτες τους παρά στους μη πολίτες. Όλες οι θρησκείες υποστηρίζουν ότι είναι αυτές αληθινές και οι άλλες ψεύτικες. Όλα τα οικονομικά συστήματα έχουν ως σκοπό να εξυψώνουν την οικονομία τους εκμεταλλεύοντας μικρότερες εθνικές οικονομίες. Όλες οι ομάδες που οργανώνο

 

7. Ο χαρακτήρας σας μου φαίνεται επιθετικός ή/και προσβλητικός.

Η λέξη «προσβολή» δεν υφίσταται νοηματικά. Αυτό που μπορεί να προσβάλει εσένα μπορεί να μην προσβάλει κάποιον άλλον. Η πράξη του να προσβάλεσαι είναι υποκειμενική σε κάθε άτομο αλλά και κοινωνική κατάσταση. Σαν άτομο που αναζητεί τον ελευθεροσκεπτικισμό έχεις την υπευθυνότητα να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα που επιτρέπει η ελεύθερη έκφραση χωρίς να την εκλαμβάνεις σαν προσωπική επίθεση. Επίσης πρέπει να προσπαθείς να κρίνεις το τι εκφράζεται και όχι το πώς εκφράζεται κάποιο θέμα.

 

8. Ποια είναι η διαφορά του άθεου απο τον ελευθεροσκεπτικιστή;

Σχεδόν όλοι οι ελευθεροσκεπιστικές είναι άθεοι αλλά οι άθεοι δεν είναι απαραίτητα ελευθερσκεπτικιστές. Για παράδειγμα οι νεο-άθεοι στηρίζουν ότι η θρησκεία είναι η αρχή όλων των κακών και θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικά κινήματα για να ρίξουν την θρησκεία. Ο Στάλιν ήταν άθεος κουμμουνιστής. Πολλοί άθεοι είναι κρατιστές (πιστεύουν δλδ στην εξουσία και αυθεντία του κράτους) και δεν είναι ελευθεροσκεπτικιστές. Με άλλα λόγια απορρίπτουν την αυθεντία του υπερφυσικού και του θρησκευτικού συστήματος και το αντικαθιστούν με την πίστη τους σε ένα επίγειο σύστημα που έχει νόμους και αρχές που είναι πανομοιότυπα με αυτά της θρησκείας.

 

9. Πολλοί χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα και κοσμικά επίθετα. Δεν είναι αυτό λογικό σφάλμα;

Εαν εκφέρεις μια άποψη και κάποιος σου πεί «Είσαι ανόητη» τότε ναι αυτό είναι λογικό σφάλμα. Εαν πάλι η αντιπαράθεση σου εξηγήσει με λογικά επιχειρήματα και γεγονότα κάτι και ενδιάμεσα χρησιμοποιεί κοσμικά επίθετα τότε δεν είναι λογικό σφάλμα. Είναι απλά τρόπος ομιλίας. Οι ανθρώποι πολλές φορές χρησιμοποιούν είτε κοσμικά επίθετα ή και savoir vivre ή και ρητορική γιατί είναι στον χαρακτήρα τους. Δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον βάση του πως εκφράζεται αλλά του τι προσπαθεί να μας πεί.

 

______________________________________________

Εαν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τις συζητήσεις μας μπορείτε να το κάνετε στα σχόλια των άρθρων στην σελίδα ή στο facebook (page or group). Έαν έχετε μια ερώτηση/απάντηση που πιστεύετε θα έπρεπε να εμπεριέχεται σε αυτήν την σελίδα μπορέιτε να την παραθέσετε στα σχόλια.

Σχολιάστε